Knjige

dostupne za narudžbu
naslovnica-knjige-mudrost

The Wisdom of Aramis

Prepustimo se svijetu vrijednih životnih lekcija koje možemo naučiti od naših najboljih i najvjernijih prijatelja i razmislimo bar na trenutak o tome kakav bi to bio svijet kada bismo se svi mi počeli ponašati po tim dražesnim životnim pravilima isprepletenima nitima čiste, iskonske dobrote i bezuvjetne ljubavi te svim onim pravim životnim vrijednostima koje smo u sveopćoj utrci za materijalnim neopravdano zanemarili njegovati u svakodnevnom životu i našim  međusobnim odnosima. Prisjetimo se kako to izgleda kada sebe, svoje bližnje i svijet koji nas okružuje promatramo i osluškujemo našim srcima, kao što to čine naši najbolji prijatelji, poklanjajući nam na svakom životnom koraku svu svoju ljubav i svoju neizmjernu dobrotu – tu neiscrpnu riznicu životnih mudrosti.

Osnovni podaci knjige

 • Nakladnik: Elia Pekica Pagon
 • Uvez: meki
 • Dimenzija: 16,3 x 22,2 cm
 • Broj stranica: 408
 • Godina izdanja: studeni, 2018.
 • ISBN: 9789535839330
 • Cijena: 80,00 kn
oci-naseg-vremena-naslovnica

Oči našeg vremena

Pjesnikinja u Eliji Pekica Pagon prepoznaje piramidalno ustrojene hijerarhije i suprotstavlja im se. Bez obzira je li riječ o birokratskoj svijesti običnog službenika, hijerarhiziranoj svijesti sljedbenika ove ili one partije, namještenika u globalnoj korporaciji ili vlasniku kapitala koji se lažno predstavlja kao inicijator i dobrotvor. Njena benjaminovska detektivska analiza u detalju razotkriva tendenciju. Elia Pekica Pagon u tom smislu uči nas kako jednostavno gledati i iz jednostavnoga izvlačiti zaključke koji se odnose na cjelokupnu zajednicu. Uči nas prepoznavati detalje i situacije koje su dokaz našeg odustajanja od vrijednosti koje bismo trebali slijediti. Pokazuje nam varljivost (virtualnih) svjetova koji se nude na dlanu. Autorica se posebno suprotstavlja našem pasivnom prihvaćanju zidova koji se grade oko naših tijela i naših misli, protiv pasivnosti koju u nama proizvode sredstva masmedijskog zavođenja i manipuliranja, protiv svijeta u kojemu se naprosto prihvaćaju činjenice o nekome ili nečemu, koje neki algoritam neke tražilice u djeliću sekunde donese na naš dlan. Oči našeg vremena pjevaju naše vrijeme iznutra.

Prof. dr. sc. Sead Alić

Kao kroničarka svog vremena Elia kirurški precizno dijagnosticira taj sve veći jaz, tu diskrepanciju između tehničkih, ekonomskih i tržišnih faktora okruženja i moralnih, etičkih i estetskih sputanosti, kojima je čovjek u takvom okruženju izložen. Pristup Elie Pekice svjesno je i namjerno naivan i romantičan. Elia nam knjigom Oči našeg vremena otkriva sve ono što svi mi svakodnevno doživljavamo, ali pored svega toga prolazimo, na žalost, zatvorenih očiju i hladnoga srca. Elia je u ovoj knjizi na vrlo lijep način sabrala i ispričala svoja vlastita, ali i mnoga naša iskustva i spoznaje o ljudima, vremenu i sredini u kojoj živimo. I u tome i jest njezina vrijednost – očigledne istine, svakodnevne istine uobličiti, verbalizirati, simbolizirati. Ova zbirka eseja nas bolno suočava sa svakodnevnom hipokrizijom s kojom smo suočeni, s površnim svijetom obmana, demagogije i populizma, s „vrlim, novim svijetom“ koji nam nudi „Big Brother“, s potrošačkim sustavom robno-novčanih odnosa u kojem su skromnost, štedljivost i lojalnost mane, a ne vrline; u kojem galama pobjeđuje samozatajnost, u kojem kič pobjeđuje estetiku, u kojem laž pobjeđuje istinu. Tko ima više određuje život onome tko zna više. I ova knjiga eseja Elie Pekice nas suočava s potrebom da zastanemo, da se osvrnemo i sagledamo sredinu u kojoj jesmo. I više od toga – da se upitamo o našoj ulozi u toj sredini. Ne mogu promijeniti svijet, ali mogu raditi na promjeni samog sebe.

Prof. dr. sc. Goroslav Keller

Osnovni podaci knjige

 • Nakladnik: Elia Pekica Pagon
 • Broj stranica: 348
 • Uvez: tvrdi
 • Dimenzija: 16,3 x 22,3 cm
 • Godina izdanja: prvo izdanje 2015., drugo neizmijenjeno izdanje 2016.
 • ISBN: 9789535839316
 • Cijena: 80 kn
Kontaktirajte nas

Pošaljite nam mail i odgovorit ćemo u najkraćem roku!