Biti

 In Kolumne

Postojati znači biti. Biti znači imati pravo na svoj život. Živjeti znači imati mogućnost biti ono što uistinu jesmo, bez obzira na to svidjelo se to nekome ili ne.

Ne živimo ovaj život kako bismo se nekome svidjeli, već kako bismo do kraja upoznali i ostvarili sebe i našu životnu svrhu, kako bismo bili što autentičniji i svidjeli se samima sebi.

Kaže se da je autentičnost zapravo izraz koji označava čovjekovu hrabrost da bude ono što jest.

Čovjek koji je zadovoljan sobom ne teži pohvalama i priznanjima drugih ljudi, jer je sam svjestan svojih vrijednosti.

Današnje generacije, nažalost, od malena žude za pohvalama drugih ljudi. Klikovi i lajkovi hrane njihovo samopouzdanje, a nedostatak istih baca ih u očaj i potiče u njima samokritičnost, samookrivljavanje i preispitivanje sebe.   Lao Tzu lijepo je rekao: “Ako Vam je stalo do odobravanja drugih, Vi ste njihov zarobljenik. A, ako ste, pak, zadovoljni onime što jeste bez ikakve potrebe za usporedbom i natjecanjem s drugim ljudima, svi će vas poštivati.

Nikada nisam vjerovala u usporedbu s drugim ljudima. Ona naprosto nije moguća. Možemo se uspoređivati i natjecati sa samima sobom u raznim životnim fazama, ali nikada s drugim ljudima, jer svatko od nas ovome svijetu donosi nešto svoje i nitko od nas nikada neće moći biti nitko drugi doli on osobno.

Naše samopouzdanje je naša osobna stvar i stvar našega rada na sebi i stupnja našega zadovoljstva sobom.

Društvena priznanja su svakako dobra i gode našem egu, ali nisu nešto o čemu bismo trebali biti ovisni.

Najvažnije priznanje koje čovjeku treba prije svih ostalih je priznanje samoga sebe. Svatko od nas trebao bi najprije priznati sam sebe i dozvoliti sebi slobodu autentičnog postojanja i življenja te priuštiti sebi ljubav prema samome sebi i drugim ljudima.

Sve počinje od poznavanja sebe i ljubavi prema sebi. Slika koja je stvorena o nama stvorena je od strane drugih ljudi. Na tu sliku koju drugi imaju o nama ne možemo i ne moramo uopće utjecati, jer to je čisto gubljenje vremena i energije. Ljudi o svakome imaju neko mišljenje koje obično varira, ovisno o situacijama u kojima se mislitelji nalaze i o njihovim trenutnim raspoloženjima.

Nemojmo se time zamarati i nemojmo sami težiti stvaranju slika o nekome, jer to nikome u životu ne treba, niti kome služi. Stvarajući slike o bilo kome, bacamo našu životnu energiju u vjetar.

Naše istinsko postojanje u obliku našeg jastva nema ama baš nikakve veze s ovakvim ili onakvim dojmovima koje o nama imaju drugi ljudi. Jesmo li svjesni toga?

Ne možemo promijeniti sliku o sebi, ali možemo promijeniti sebe, ulazeći svakodnevno u vlastitu dubinu, razgovarajući najiskrenije sa samima sobom i pokazujući duboko poštovanje prema svim našim unutarnjim spoznajama.

Kada počnemo istinski doživljavati i voljeti sebe onakvima kakvi uistinu jesmo, tada ćemo početi upoznavati svu moć samopoštovanja, postojanja i življenja u punom smislu tih riječi. To će biti trenutak u kojem ćemo se osloboditi okova ega i u kojem ćemo prestati biti robovima raznih slika koje je netko stvorio o nama, a koje obično nemaju baš previše veze s realnošću.

Još do jučer bili smo okovani lancima raznih slika o sebi kojima smo se nepotrebno bavili, dok sada odjednom postajemo bijele ptice raširenih krila u slobodnom letu nepreglednim nebeskim putovima i prostranstvima.

Do kraja upoznati i zavoljeti sebe znači uistinu spoznati bitak i razumjeti po prvi puta u svome životu što to znači biti.

Biti, to je puno više od pomoćnog glagola. Istinski bitak i jastvo svakoga od nas potpuno su neovisni o mišljenjima i slikama ovoga svijeta o bilo kome od nas. Kada postanemo svjesni toga, prestat će naše poistovjećivanje s tim slikama kojima robujemo, okrenut ćemo se vlastitom bitku, vlastitom jastvu, vlastitom postojanju i živjeti upravo onakav život kakav želimo i kakav zaslužujemo, a ne onakav kakav žive razne slike o nama u očima i mislima drugih ljudi.

Naš se život odvija u nama, a ne u drugima. Naše srce kuca samo u nama i samo mi znamo kako učiniti da kuca ljepše, ravnomjernije i radosnije.

Jednom dotaknuta i otkrivena sloboda autentičnog postojanja svakoga od nas istinska je životna sreća kojoj u dubini duše svi mi težimo.

Okovi nam nisu potrebni, već jedino istinska sloboda postojanja, a slobodni možemo biti samo onda kada smo to doista mi, kada do kraja poznajemo i volimo sebe, kada smo originalni i kada u svakom trenutku života živimo našu osobnu istinu.

Recent Posts
Kontaktirajte nas

Pošaljite nam mail i odgovorit ćemo u najkraćem roku!

SmijehElia Pekica Pagon Zajedništvo u karanteni