Miltonovo srce nastavlja svoj put

 In Kolumne

In  memoriam Milton Glaser (1929. – 2020.)

Svjetska je kulturna javnost ostala bez velikog umjetnika našeg vremena. U petak, 26. lipnja ove godine u svom domu u New Yorku od posljedica moždanog udara preminuo je veliki američki dizajner i ilustrator Milton Glaser u 91. godini života, autor čuvenog loga I love NY i brojnih drugih umjetničkih ostvarenja. 

Milton Glaser bio je suosnivač i predsjednik Push Pin Studios u New Yorku. Push Pin je osnovao 1954. godine sa svojim kolegama entuzijastima s fakulteta Cooper Union, a njihova glavna misija bila je kreiranje novog vizualnog jezika za komercijalnu umjetnost. Godine 1968. Milton Glaser i Clay Felker pokrenuli su New York Magazine, a 1974. godine Glaser se odvaja od Push Pin-a kako bi osnovao vlastitu tvrtku Milton Glaser, Inc. Njegov najpoznatiji logo koji je postao neizostavni dio svjetske pop kulture dizajnirao je 1977. godine. Želio je tim svojim djelom dati svoj skromni doprinos razvoju turizma New Yorka pogođenim valom kriminala i korupcije s čime je ukorak išla i financijska kriza, a navodno ga je osmislio vozeći se u taksiju, sjedeći na stražnjem sjedalu i koristeći se onim što mu je u tom trenutku inspiracije bilo pri ruci – crvenom pastelnom olovkom kojom je risao po omotnici pisma koje je danas pohranjeno u MoMA-i, Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku. Korištenje njegova logotipa bilo je potpuno besplatno, jer autor nije tražio nikakva autorska prava na svoje djelo. Vrijeme će pokazati ono što na stražnjem sjedalu taksija umjetnik još nije mogao znati –  da se radi o maestralnom i vrlo snažnom djelu. Ponekad su jednostavna rješenja ono najbolje što se može dogoditi poruci koja želi doprijeti do svoje publike, a Miltonov logo ima sve elemente najboljeg mogućeg vizualnog rješenja čija poruka suptilno, ali vrlo snažno prodire izravno u srce promatrača, osvajajući ga u trenu.

Godine 1983. udružio se s Walterom Bernardom kako bi zajedno osnovali WBMG, tvrtku za dizajn i izdavaštvo lociranu u New Yorku. Kao jedan od najpoznatijih svjetskih grafičkih dizajnera, umjetnika i filozofa, dobio je brojne nagrade i priznanja za svoje radove. Ilustrirao je i dizajnirao više stotina plakata za vrlo ugledne klijente, dugi niz godina predavao je na School of Visual Arts u New Yorku. Izdao je cijeli niz eseja, stručnih tekstova i knjiga na temu grafičkog dizajna od kojih su zapaženija djela Graphic Design i Art is Work. Uz njegovo najprepoznatljivije djelo, logo I love NY, svi se jako dobro sjećamo i njegova postera koji prikazuje siluetu Boba Dylana, a poster je bio priložem uz album Boba Dylana “Greatest Hits” iz 1967. godine koji je bio prodan u neviđenih šest milijuna primjeraka.

Želeći izraziti svoje suosjećanje s voljenim New Yorkom, nakon terorističkog napada koji se dogodio 11. rujna, danas već daleke 2001. godine, Glaser je tom žalosnom  i tragičnom prigodom modificirao svoj logo koji je prikazivao ranjeno srce New Yorka, a njegove su riječi glasile: I LOVE NEW YORK MORE THAN EVER.

Bila mi je svojedobno velika čast napraviti intervju s ovim velikim umjetnikom našeg vremena koji je svojim djelima inspirirao mnoge ljude diljem svijeta. Naš veliki i meni posebno drag intervju objavljen je u časopisu za marketing u praksi Zvono broj 40/41 (srpanj/kolovoz 2004. godine) te kasnije i u mojoj knjizi Na Diogenovu putu (Zagreb, 2010. godine). U tom je našem razgovoru Glaser izrekao mnoge mudrosti koje i danas pamtim. Spomenut ću samo nekoliko njih:

  • „Po meni je poželjno da čovjek u sebi ima ravnotežu i da može u jednakoj mjeri ovisiti o svojoj intuiciji, kao i o svojoj sposobnosti logičnog razmišljanja i zaključivanja.“
  • „Umjetnicima je više od svega ostalog potrebna vizija.“
  • „Od svih nas u profesionalnom se smislu najviše traži ponavljanje. Svijet nije zainteresiran za naš razvoj, već isključivo za one stvari koje već znaju o nama.“
  • „Moje vizualno rješenje za državu New York činilo se naizgled beznačajnim ostvarenjem koje skoro nije niti oživjelo, ali na kraju je upravo to moje ostvarenje postalo moj najpoznatiji uradak.“

Kako je Milton Glaser svojim riječima kojima se osvrnuo na logo koji ga je obilježio, lijepo objasnio ono što se svakome umjetniku događa. Naime, nikada ne znamo koje će djelo najviše obilježiti nekog autora. To niti jedan autor ne može sam odlučiti. U trenutku nastanka nekog djela, nemoguće je znati kakav će život to djelo imati. Ta je odluka uvijek prepuštena svijetu, a mogli bismo reći i djelu kao takvom koje putuje svijetom osvajajući ga, koji put naglo, a koji put postepeno. Taj, u komunikacijskom smislu vrlo jak, a naizgled toliko jednostavan logo kao što je njegov I love NY osvojio je svijet u trenu. I dan danas diljem svijeta možemo pronaći taj bezvremenski logo u raznim varijantama, što nam je svima jako dobro poznato i čemu smo svi svjedočili mnogo puta.

Život je prepun iznenađenja, koliko ugodnih – koja nas čine sretnima, toliko i onih manje ugodnih zbog kojih patimo. Jedno od vrlo ugodnih iznenađenja za sve nas – njegove suvremenike, ali i za generacije koje dolaze, svakako je bio život velikog Miltona Glasera čija će djela i nakon njegova odlaska nastaviti svijetu pričati svoju priču o vremenu u kojem je živio i stvarao, o životu, svijetu i umjetnosti kao takvoj pronoseći svijetom jednako snažno kao i za njegova života svu Glaserovu mudrost, ali i skromnost koja krasi sve velike autore. Njegova djela novim će generacijama željnim one prave inspiracije biti pravi lijek u moru površnosti i banalnosti kojima nas zapljuskuju brojni umjetnički izričaji našeg doba.

S tugom u srcu zbog odlaska dragog nam Miltona Glasera, ali i velikim ponosom i neizmjernom zahvalnošću što mi je poklonio svoje vrijeme i podijelio sa mnom svoje velike misli, prisjećam se zajedno s mojim čitateljima ovog velikog umjetnika našeg vremena, ali i svih vremena koja su tek pred nama, želeći mu mir i spokoj vječnog sna.

Recent Posts
Kontaktirajte nas

Pošaljite nam mail i odgovorit ćemo u najkraćem roku!

Elia Pekica Pagon Odmoriti misliPriče naših lica